Mobilități de studiu de lungă durată

 Ce sunt mobilitățile ERASMUS de lungă durată?

Programul european ERASMUS+ le oferă studenților din Uniunea Europeană și din țările partenere posibilitatea de a primi o bursă pentru a studia cel puțin un semestru/trimestru (2-12 luni) într-o universitate din altă țară. 

Cum funcționează?

Universitățile încheie acorduri de colaborare în cadrul programului Erasmus. În baza acestor acorduri, ele pot face „schimb” de studenți prin aceste mobilități. 

Pe lângă primirea bursei, studentului selectat pentru o astfel de mobilitate i se garantează

  • statutul de student la universitatea-gazdă, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din acest statut. Cu alte cuvinte, va fi tratat ca orice alt student de la universitatea-gazdă, având dreptul, de exemplu, la cazare în căminele studențești ale universității din străinătate.
  • recunoașterea creditelor obținute la universitatea-gazdă. Cu alte cuvinte, notele obținute și materiile promovate în străinătate se echivalează cu cursurile pe care le-ar fi urmat în acel semestru la universitatea de acasă. Privind recunoașterea și echivalarea creditelor, consultă și postarea aceasta.
Mai mult, conform regulamentului UAIC privind bursele ERASMUS, studentul la nivel licenţă/master îşi păstrează statutul avut la începutul mobilității de studiu Erasmus+ şi în semestrul de studii următor întoarcerii din mobilitatea) studii buget/ studii taxă, b) cu bursă (de studiu şi de performanţă / de sprijin social / pentru proiecte studenţeşti) / fără bursă, c) student cazat în căminele studențești UAIC, dacă este cazul (cu obligația de a fi solicitat cazare printr-o cerere înregistrată şi depusă la administratorul facultății înainte de plecarea în mobilitate). 
Dacă cele 30 de credite obținute au fost recunoscute (inclusiv din diferențele pe care studentul le susține, după întoarcerea din mobilitatea Erasmus+, la facultate, dacă este cazul), studentul îşi păstrează statutul, indiferent de notele rezultate în urma echivalării.

Ce valoare are bursa? 

În acest moment, bursele au valori diferite în funcție de țara-gazdă: 
  • 674 Euro/ lunăAustria, Belgia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia.
  • 606 Euro/ lună: Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Turcia.
Pe lângă aceste sume, în funcție de situația individuală a fiecărui student, bursa mai poate fi suplimentată
  • cu 250 Euro/lună pentru studenții care beneficiază de bursă socială sau se califică pentru a beneficia conform Ordinului MEN 3392/2017 (Art. 6, paragraful 2), cei de etnie romă sau cei cu statut de refugiat;
  • cu 50 Euro pentru transport „green travel”, în cazul studenților care utilizează un mijloc de transport care produce mai puține emisii pentru marea partea a călătoriei, către și dinspre țara gazdă (de ex. autobuz, tren sau mașina personală în regim de car-pooling - împărțirea călătoriilor cu mașina);
  • cu cuantumul aferent a maximum 4 zile (în afara perioadei de mobilitate), dacă este cazul, pentru efectuarea călătoriei dus-întors, în cazul studenților care utilizează un mijloc de transport „green travel ”;
  • cu sumele acordate pe principiul costurilor reale, pentru participanții cu nevoi speciale, a căror condiție fizică, mentală sau de sănătate este de așa natură încât participarea la mobilitate nu este posibilă fără sprijin suplimentar, care necesită efectuarea unei vizite pregătitoare în vederea participării la mobilitate, precum și în cazul în care necesită însoțitor pe durata mobilității. 

Cine poate beneficia de această bursă?

Orice student - licență, masterat, doctorat - înmatriculat la Facultatea de Litere a UAIC. Studenții, masteranzii și doctoranzii în ani terminali nu pot beneficia de bursă Erasmus decât pe durata ultimului an de studiu. 
Candidații de nivel licență și masterat trebuie să fi obținut minimum 70% din creditele ECTS aferente semestrelor finalizate înainte de momentul selecției (minim 21 din 30 de credite ECTS pe semestru). De exemplu, un student de anul II care participă la selecția din martie va avea nevoie de minim 63 de credite din 90 posibile pe cele 3 semestre finalizate (2 în anul I, 1 în anul II). În cazul studenților de anul I licență și masterat care participă la selecția din octombrie se va lua în considerare media de la admitere, care va trebui să fie minim 8. 
O altă condiție este legată de cunoașterea limbii/limbilor de predare și lucru la universitatea-gazdă. 
  • În situația în care limba/limbile de predare sunt studiate la UAIC, studentul va trebui să fi obținut minim media 8 la materiile de limbă străină și CP/TPL pe semestrul/semestrele anterioare selecției. De exemplu, un student de anul II de la engleză-germană care dorește să plece în Germania și participă la selecție în luna octombrie va trebui să fi obținut minim media 8 adunând notele de la disciplinele Limba germană, CP/TPL germană și opțional de limbă germană - dacă este cazul -, adică de la disciplinele de limbă și cele practice în cele 2 semestre finalizate până în momentul selecției. 
  • În cazul în care limba țării/universității gazdă nu este studiată la UAIC, studentul va trebui să demonstreze cu un certificat de competențe lingvistice oficial (ex. DELE, DALF, Cambridge, Goethe etc.) că are minim competențe de nivel B1 în acea limbă. Dacă limba respectivă a fost studiată în timpul liceului, atunci studentul trebuie să fi obținut minim media 8 la acea materie pe parcursul anilor de studiu.

Cum pot obține o bursă de studiu de lungă durată?

Dacă ești înmatriculat la Facultatea de Litere și îndeplinești condițiile enumerate mai sus, tot ce trebuie să faci este să te înscrii la una dintre selecțiile organizate în fiecare an universitar în luna octombrie (pentru mobilități desfășurate în semestrul II al aceluiași an universitar) și în luna martie (pentru mobilități desfășurate în următorul an academic, semestrul I și II). Pentru a afla calendarul exact al acestor selecții, urmărește pagina dedicată programului pe site-ul Facultății de Litere, pagina de Facebook a Facultății de Litere sau anunțurile de pe Grupul Facebook Litere UAIC

Ce se întâmplă după ce am fost selectat?

Dacă ai trecut de procesul de selecție (dosar și interviu) și ai fost declarat admis, vei fi ajutat în continuare de două persoane: 
  • Coordonatorul ERASMUS pe Facultate, care a organizat și concursul de selecție. Acesta este responsabil doar de partea academică a mobilității: 
    • completarea și semnarea documentului numit Learning Agreement (în care vei trece cursurile pe care te gândești să le frecventezi la universitatea-gazdă și cursurile pe care ar fi trebuit să le urmezi în semestrul mobilității la UAIC). În baza acestui acord (pe care îl vei putea modifica și pe parcursul mobilității, odată ajuns în străinătate), coordonatorul Erasmus îți va echivala, la întoarcere, disciplinele promovate. 
    • nominalizarea ta ca beneficiar de bursă Erasmus la universitatea-gazdă. Coordonatorul va contacta universitatea-gazdă și îi va trimite numele tău, „anunțând-o” că ai fost selectat pentru mobilitate.
    • efectuarea formalităților necesare echivalării notelor la întoarcerea ta acasă 
  • Reprezentantul Biroului ERASMUS. Acesta este responsabil de partea administrativă a mobilității: semnarea contractului de finanțare și alte formalități legate de bursă și deplasarea ta acolo (cerere de deplasare, alte cereri, declarații etc.). 


Text elaborat de lect.univ.dr. Sorina Ciobanu
Coordonator Erasmus Mobilități de Studiu Outgoing

Postări populare de pe acest blog

Apel candidaturi mobilități de studiu ERASMUS+ de lungă durată an academic 2024-2025

Apel candidaturi mobilități de lungă durată semestrul II 2023-2024

Apel candidaturi mobilități de lungă durată ERASMUS - martie 2023