Mobilități de studiu de scurtă durată

ANUNȚ OFICIAL MOBILITĂȚI DE SCURTĂ DURATĂ 2022-2023

Ce sunt mobilitățile de studiu ERASMUS de scurtă durată?

Prin programul Erasmus, Uniunea Europeană finanțează deplasările studenților pentru efectuarea unor stagii de studiu de scurtă durată. O condiție pentru acordarea finanțării este ca universitatea/instituția-gazdă să fi semnat un acord de colaborare ERASMUS cu UAIC.  

Prin acest program se pot finanța deplasările pentru participarea la ateliere de formare, conferințe, cursuri/programe intensive, școli de vară/iarnă cu o durată cuprinsă între 5 și 30 de zile la care se adaugă o componentă virtuală de minimum 1 zi, obligatorie pentru ciclurile de studiu Licență și Master și opțională pentru ciclul de studiu Doctorat. 

Poate obține finanțare pentru mobilități de scurtă durată orice student înmatriculat la Facultatea de Litere la nivel de licență, masterat sau doctorat. Studenți de licență/masterat trebuie să fi obținut minimum 50% din totalul de credite ECTS aferente semestrelor finalizate până la organizarea selecției (minimum 15 credite/semestru). Studenții în ani terminali pot obține mobilități de studiu care se desfășoară până la încheierea anului universitar în curs. Un student poate beneficia de mobilități de studiu și de practică la fiecare nivel de studiu (licență, master, doctorat), însumând maximum 12 luni de mobilitate (studiu + practică) per nivel. 

Cum obțin finanțare pentru o mobilitate de studiu de scurtă durată?

Pentru a obține finanțare este necesar un concurs de selecție, pentru care va trebui să întocmești un dosar și să participi la un interviu. Sunt necesari următorii pași. 

  1. Identifică un eveniment (atelier, școală de vară etc.) pentru care ai putea obține finanțare. 
  2. Verifică dacă există un acord Erasmus încheiat la nivel de Facultate cu instituția-gazdă aici (UE) și aici (non-UE). 
  3. Înscrie-te la evenimentul pentru care dorești să obții finanțare și așteaptă să primești confirmarea că ai fost acceptat ca participant. 
  4. De îndată ce primeșt confirmarea din partea instituției organizatoare, întocmește-ți dosarul de candidatură, care ar trebui să conțină: 
    1. CV-ul tău în limba română (SEMNAT și DATAT)
    2. CV-ul tău în limba de desfășurare a evenimentului (SEMNAT și DATAT)
    3. Scrisoare de motivație în limba română, în care să explici de ce este important pentru tine să participi la acel eveniment (SEMNATĂ ȘI DATATĂ)
    4. Scrisoare de motivație în limba de desfășurare a evenimentului (SEMNATĂ ȘI DATATĂ)
    5. Atestat cunoștințe limba de desfășurare a evenimentului SAU situația școlară la disciplinele studiate în limba de desfășurare a evenimentului (PRINT SCREEN/ screenshot e-sims în care să se vadă rezultatele la acea limbă în fiecare semestru finalizat până în prezent) SAU altă dovadă a nivelului de competențe deținut în limba de desfășurare a evenimentului (foaie matricolă liceu etc.)
    6. Screenshots după situația la zi din e-sims (în care să se vadă clar numele și numărul matricol, dar și media pe ani/semestre de studiu).
    7. Confirmarea acceptării la eveniment de către instituția-gazdă (solicitați un document în cazul în care acesta nu vă este acordat automat. Eventual, în funcție de fiecare situație în parte, puteți încerca să obțineți confirmare mai devreme de termenul limită de înscriere, motivând că doriți să obțineți finanțare din timp).
  5. Depune-ți dosarul online folosind Formularul Google disponibil mai jos. Formularul îți va cere să precizezi numele complet al evenimentului, universitatea organizatoare și să furnizezi un link către pagina evenimentului.
👇👇👇

FORMULAR DEPUNERE DOSAR MOBILITATE 
ERASMUS STUDII DE SCURTĂ DURATĂ

După depunerea dosarului, vei fi înștiințat cu privire la rezultate pe mail. În funcție de circumstanțe, este posibil să fii programat și la un interviu. După ce vei fi declarat admis, vei demara următorii pași necesari finanțării la Biroul Erasmus.

Câți bani pot primi?

Finanțarea variază în funcție de statutul studentului (bursă socială, nevoi speciale etc.) și mijlocul de transport ales (mai mulți bani pentru „green travel”), dar indiferent de situație, programul ERASMUS oferă 70 euro pe zi până în cea de-a 14-a zi de mobilitate și 50 euro pe zi pentru fiecare zi cuprinsă între a 15-a și a 30-a zi de mobilitate. La acestea se adaugă alte sume, în funcție de situație. Astfel, pentru un eveniment de 14 zile, suma minimă acordată doar din diurna de 70 euro/zi ajunge la 980 euro. Programul nu finanțează costul cursurilor propriu-zise. Detalii despre finanțare găsiți aici și aici.

Text elaborat de lect.univ.dr. Sorina Ciobanu
Coordonator Erasmus Mobilități de Studiu Outgoing

Postări populare de pe acest blog

Apel candidaturi mobilități de studiu ERASMUS+ de lungă durată an academic 2024-2025

Apel candidaturi mobilități de lungă durată semestrul II 2023-2024

Apel candidaturi mobilități de lungă durată ERASMUS - martie 2023