Echivalarea și recunoașterea studiilor ERASMUS

Odată ce ai fost selectat pentru a beneficia de o mobilitate ERASMUS de lungă durată, va trebui să te gândești atent la următorii pași de parcurs, dar și la finalitatea acestei mobilități, adică echivalarea studiilor din străinătate.

(ONLINE) LEARNING AGREEMENT

Din punct de vedere academic, înainte de a pleca la universitatea din străinătate va trebui să întocmești un Learning Agreement (LA), contractul de studiu semnat de tine, de coordonatorul ERASMUS de la Facultatea de Litere și de coordonatorul ERASMUS de la universitatea-gazdă. Acest document se poate completa și semna în format doc sau în format online (detalii în acest sens vei primi după selecție). Când vei completa LA va trebui să precizezi:

  1. cursurile pe care intenționezi să le urmezi la universitatea-gazdă (înainte de a pleca, studentul trebuie să consulte planurile de învățământ și cursurile de la facultatea din străinătate, acestea fiind, de obicei, disponibile pe site-urile instituțiilor de învățământ)
  2. cursurile pe care ar trebui să le urmezi la UAIC în semestrul în care vei fi plecat (planurile de învățământ sunt disponibile 👉 aici - 🚩Atenție!!! Consultă planurile corespunzătoare ANULUI în care ai început facultatea/masteratul). 

Practic, în LA se schițează o primă propunere de echivalare. Pentru că promovarea unui semestru presupune acumularea a 30 de credite ECTS, cursurile alese în străinătate ar trebui să însumeze cel puțin 30 de credite

👉Disciplina Educație fizică este obligatorie, dar complementară, astfel încât creditele alocate acesteia nu sunt necesare pentru a promova un semestru. Prin urmare, în funcție de situație, poți fie să faci un curs de educație fizică în străinătate (dacă știi că se poate, trecând disciplina în LA - cu tot cu EF ar trebui să îți iasă peste 30 de credite la total), fie să recuperezi semestrul în care nu ai făcut EF atunci când te vei întoarce acasă (situația obișnuită, în care nu mai treci EF în LA, iar la numărul total de credite ar trebui să ai 30).

👉 În cazul Practicii de specialitate, există 4 posibilități: 

  1. echivalarea cu un curs aplicat, practic (de tipul Business English sau Conversation), urmat la universitatea din străinătate; 
  2. echivalarea cu un stagiu practic, dacă universitatea-gazdă le oferă studenților înmatriculați ERASMUS posibilitatea de a efectua un astfel de stagiu, cu alte cuvinte, dacă stagiul face parte din planurile de învățământ ale universității-gazdă; 
  3. echivalarea după efectuarea unei MOBILITĂȚI DE PRACTICĂ ERASMUS, separată de mobilitatea de studii - în acest caz, echivalarea va fi făcută ulterior de Coordonatorul ERASMUS Practică, fiind vorba despre o mobilitate separată, la care studentul va candida separat, înainte sau după efectuarea mobilității de studiu.
  4. efectuarea Practicii de specialitate la întoarcerea din mobilitate - în acest caz, studentul va lua legătura cu profesorul care a îndrumat practica de specialitate efectuată de colegii rămași la UAIC în semestrul mobilității și va urma indicațiile acestuia.
NU SE POT ECHIVALA (deci nu ar trebui trecute în LA): 
Practica pedagogică
❌Disciplinele referitoare la limba, literatura și cultura române. Excepție fac doar situațiile în care mobilitatea se desfășoară la o universitate din străinătate care oferă cursuri de limbă, literatură și cultură române (ca limbă străină). 

LA poate fi modificat, cu acordul coordonatorilor ERASMUS din cele două instituții, în primele 5 săptămâni de activitate în străinătate, în funcție de situația concretă de la fața locului.

ECHIVALAREA NOTELOR

Întocmirea LA este importantă pentru echivalarea realizată la finalul mobilității, așa cum cunoașterea principiilor echivalării este importantă pentru a întocmi LA.

🚩🚩🚩Reține! Programul ERASMUS se bazează pe sistemul CREDITELOR transferabile. Prin urmare, este important numărul de credite ECTS acumulat în străinătate, nu numărul de cursuri urmate acolo. Cele 30 de credite necesare pentru a promova semestrul pot fi obținute din 3 cursuri de câte 10 credite sau din 15 cursuri de câte 2 credite la universitatea din străinătate. (Vezi mai jos, la finalul acestei secțiuni, exemple de echivalări)

🚩🚩🚩Al doilea principiu important pentru echivalare este COMPATIBILITATEA cursurilor. Nu vei găsi în străinătate aceleași cursuri ca la UAIC, dar este important să fie similare, apropiate ca tematică, măcar în linii mari. Prin urmare, NU se pot echivala cursuri în limbi diferite, de tipul disciplina Limba franceză echivalată cu Limba engleză sau Literatura italiană echivalată cu Literatura română. Excepție fac cursurile cu caracter general (neaplicat unei limbi sau culturi specifice), de tipul Introducere în teoria literaturii, Metodologia cercetării științifice... sau Tehnologii informatice pentru traducători, care pot fi echivalate cu cursuri cu o tematică similară sau din aceeași arie de cunoaștere într-o limbă străină studiată în străinătate. 

🚩🚩🚩Pot fi echivalate DOAR disciplinele PROMOVATE de student în străinătate

Acestea sunt principii generale privind recunoașterea și echivalarea studiilor, iar situațiile particulare, specifice fiecărui program de studiu/universități-gazdă pot fi discutate individual cu coordonatorul ERASMUS. 

👉👉👉PENTRU A ÎNȚELEGE MAI BINE SISTEMUL, VEZI CÂTEVA EXEMPLE DE ADEVERINȚE DE ECHIVALARE AICI. 

PROCEDURA DE ECHIVALARE

Echivalarea rezultatelor obținute în străinătate se face doar pe baza Transcript of Records (ToR), fișa matricolă cu rezultatele obținute de student în străinătate eliberată de universitatea-gazdă. Uneori, acest document poate fi eliberat chiar și la câteva săptămâni de la finalizarea mobilității. 

Odată ce ai obținut acest document, ToR, completează Cererea de recunoaștere și echivalare a studiilor disponibilă 👉aici, în care faci o propunere de echivalare a cursurilor, apoi completează formularul de mai jos. Va trebui să anexezi: 

  1. Transcript of Records oficial
  2. Cererea de echivalare datată și SEMNATĂ
  3. Ultima variantă de Learning Agreement semnată de tine și coordonatorii Erasmus

De asemenea, la finalul formularului, ai opțiunea de a lăsa câteva impresii despre mobilitate care ar putea fi publicate pe acest blog (vezi exemple aici). Dacă dorești să faci acest lucru, poți pregăti un scurt text și, eventual, 1-5 fotografii/materiale video pe care ai dori să le publici pe blog, dar această etapă este opțională. 

👇👇👇

FORMULAR ECHIVALARE MOBILITĂȚI LUNGĂ DURATĂ

Documentele și cererea de echivalare vor fi analizate de Comisia de echivalare Erasmus de la nivelul Facultății, care va întocmi o Adeverință de echivalare. Notele obținute în străinătate vor fi echivalate în baza acestei GRILE, stabilite la nivel de universitate. În baza Adeverinței de echivalare, coordonatorul Erasmus îți va trece notele în catalog.

În eventualitatea în care nu va obține cele 30 de credite necesare promovării semestrului, studentul va trebui să dea examene la disciplinele neechivalate (restante) din planul de învățământ de la UAIC. Examenele se vor susține la UAIC, cu profesorii titulari de curs, la fel ca orice restanță, cu excepția faptului că în cazul restanțelor rămase în urma unei mobilități ERASMUS nu mai este necesară refacerea cursului. Pentru studenții ERASMUS se organizează o sesiune specială de examinare la UAIC la sfârșitul lunii august. 


Cele mai citite articole

Apel candidaturi mobilități de studiu de lungă durată - semestrul II 2024-2025

Apel candidaturi mobilități de studiu ERASMUS+ de lungă durată an academic 2024-2025

Apel candidaturi mobilități de studiu Erasmus+ țări non-UE